tortitas de civada

Aquesta és una recepta pràctica, ràpida i boníssima per a preparar un esmorzar saludable i senzill.

Els ingredients són:

  • una mida (un got, per exemple) de flocs de civada, fets farina (amb el turmix…)
  • la meitat de la mida de civada, d’ aigua
  • una altra meitat de la mida de civada, d’alguna llet vegetal
  • un plàtan aixafat
  • un ou cru

Ho barreges tot, i et queda una massa. Poses una paella antiadherent al foc, amb una gota d’oli. Hi poses una cullerada de la massa, l’ aplanes una mica, volta i volta, i ja ho tens. T’ho pots menjar així, o pots experimentar i afegir-hi el que et sembli.

Anuncis

Pollastre a la cervesa amb romaní

Pollastre a la cervesaINGREDIENTS
  • 4 quarts trasers de pollastre partits per la meitat (separant cuixa i contracuixa)
  • 1/2 litre de cervesa
  • 2 dents d’all
  • 10 branquetes de romaní fresc més unes quantes per decorar o 1 cullerada sopera de romaní sec
  • 2 cullerades soperes d’oli d’oliva verge extra
  • sal i pebre negre acabat de moldre

TEMPS APROX: 45 MIN

RECEPTA: FÀCIL, BO, BONÍSSIM;)

Pelar l’all, netejar el romaní i fer una picada amb el romaní, l’all i una mica de sal i pebre.  Amb aquesta barreja arrebossem  el pollastre, que quedi ben impregnat per tot arreu, com a la foto.
Escalfem l’oli a una paella prou ampla com per posar tots els trossos de pollastre i els daurem per tots costats, uns tres o quatre minuts per cada cantó.

Quan tenim el pollastre daurat afegim la cervesa i deixem que s’evapori una mica a foc fort per tal que perdi l’alcohol, uns tres minuts, desprès baixem el foc, tapem la paella i ho deixem coure mitja hora més.  Si veiem que el pollastre es va quedant sec anem remullant-lo amb el propi brou de la cocció per sobre o podem girar-lo amb compte de no trencar-lo.  Un cop estigui ben tendre ja el tindrem a punt, si la salsa es massa líquida podem pujar el foc amb la paella destapada per deixar que s’evapori el líquid i quedi més espessa, si us molesta trobar els trossets de romaní podeu colar la salsa amb un colador fi.  Ens  quedarà una salsa aromàtica i molt gustosa, ja veureu que bona!

Només ens queda emplatar, servim un quart de pollastre per persona decorant el plat amb unes branquetes de romaní fresc i la salsa per sobre.  Per acompanyar podeu servir uns naps mini fregits o verdures al wok amb herbes aromàtiques que es fan en un plis plas mentre es cou el pollastre o simplement una mica de patates panadera fetes al micro.
En 45 minuts pots tenir a punt aquesta deliciosa recepta amb la seva guarnició, ideal, no?

Civada

Font: Ets el que menges

civada-730Ha estat el cereal per excel·lència de pobles vigorosos i forts, com els escocesos o els irlandesos, que l’han pres en forma de porridge per esmorzar. La civada o avena és un cereal energètic, molt nutritiu, ric en àcids grassos essencials i en aminoàcids. Les seves propietats terapèutiques són inesgotables: en repassem unes quantes.

Colesterol? Problemes cardíacs? Inflamació? Problemes amb la tensió? Aquests són només alguns del molts problemes que la civada contribueix a millorar. Un dels grans defensors de les aplicacions terapèutiques d’aquest cereal, típic de països freds com Escòcia i Alemanya, és el Dr. Miquel Pros, col·laborador nostre i autor del llibre Cómo cura la avena (RBA Integral).

Propietats nutricionals

Com tots els cereals integrals, la civada és rica en hidrats de carboni complexos, que s’absorbeixen de forma lenta i, per tant, també alliberen els sucres de forma lenta i progressiva i ajuden a mantenir el nivell de sucre en sang constant. Conté molts minerals com el zinc, el calci, el ferro i el iode, i és un dels grans que té més sílice, per això serveix per renovar els ossos i el teixit connectiu, en especial els músculs cardíacs. A més, segons explica el Dr. Pros, el sílice és un superconductor que millora l’electrobioquímica del nostre organisme, cosa que explicaria, en part, perquè la gent que pren civada de forma regular millora la seva capacitat memorística. També és rica en fòsfor, essencial per al cervell i per a la formació de nervis durant la infància. Pel que fa als aminoàcids (proteïnes), conté set dels nou aminoàcids essencials. També té greixos de bona qualitat i vitamines B i E, entre d’altres.

Efectes sobre l’organisme

Restaura el sistema nerviós i el sistema reproductiu, de manera que millora els casos d’infertilitat. També reforça la melsa i el pàncrees i gràcies al seu elevat contingut en fibres solubles (betaglucans) elimina el colesterol del sistema digestiu i les artèries i, en alguns casos, regula la pressió arterial. Es fa servir en quadres de disenteria, diabetis, hepatitis, indigestió i inflamació, fins i tot en el cas de panxa inflada, una dolència molt estesa a causa d’una mala alimentació. Si patiu alguna malaltia de la pell, com psoriasi o dermatitis, també es pot fer servir de forma externa per alleujar la picor. Sobre els efectes positius de la civada, el Dr. Pros destaca, entre d’altres:

–       Millora l’estat general de la pell i dels cabells.

–       Regula el pes: si pateixes sobrepès, t’aprima; si necessites engreixar-te, t’engreixa.

–       Protegeix l’intestí amb substàncies mucilaginoses i enriqueix la flora.

–       Prepara per a un son més reparador.

–       Estimula la libido.

–       Ajuda els nens a concentrar-se.

–       Accelera les recuperacions postoperatòries.

Quan es beu regularment, l’aigua de civada actua com un antisèptic que reforça el sistema immunitari i evita contagis. Segons Paul Pitchford, per preparar aigua de civada s’han de coure en un quart de litre d’aigua dues cullerades soperes de grans o flocs de civada a foc molt lent de 30 minuts a 2 hores: com més estona bulli, més propietats nutritives. Coleu-ho i beveu-ne l’aigua, calenta o tèbia.

Canvis vitals

La crema de civada és una excel·lent oportunitat per començar a posar ordre als àpats i endreçar la vostra vida. Sempre s’ha de començar per l’esmorzar. La crema de civada és fàcil i còmoda de preparar, és bona de gust i els seus efectes energètics i reparadors es noten de seguida. A més, segons explica el Dr. Pérez-Calvo, calma les emocions.

Com es cuina

La civada es pot consumir com un gra sencer o en forma de flocs, que pràcticament són tan nutritius com el gra i no han estat processats en excés. Els flocs tenen més èxit perquè es couen molt ràpid i es poden fer servir amb facilitat en sopes, pans o postres. Si compreu el gra sencer, renteu-lo bé i deixeu-lo en remull dues hores com a mínim i, si podeu, tota la nit. Per coure-la, poseu una part de civada per vuit d’aigua i bulliu-ho vora dues hores amb un pessic de sal.

Remolatxa

Remolatxa

remolatxaQuan comença la temporada de la remolatxa, al principi en fem crema però desprès de tres setmanes… ens surt per les orelles. Aquí teniu la recepta de la crema i un parell més per a fer-ne variacions. Recordeu també que la podeu ratllar i posar-la a l’amanida.

Crema de remolatxa

Renteu les remolatxes i poseu-les en una olla cobertes amb aigua, deixeu-les bullir fins que al punxar-les es clavi fàcilment un escuradents. Coleu-les, peleu-les i talleu-les a trossos. Trinxeu els trossos amb crema de llet passant-los pel minipimer. Saleu.

Xips de remolatxa

img_como_hacer_chips_de_remolacha_32622_orig

Talleu la remolatxa crua a rodones el més primes que pugueu, si teniu una mandolina millor. Fregiu-les en abundant oli com si féssiu patates fregides. Saleu-les.

Sopa Borscht

Receta-de-sopa-Borscht-1Boníssima sopa russa, molt fàcil de fer.

(10 racions)

Ingredients:

6 remolatxes grans

¼ tassa de mantega

450g. carn de bou a daus

1 ceba picada

¼ col ratllada

2l. caldo de pollastre

1 cullerada petites de sucre

2 cullerades petites de sal

1 cullerada petita de pebre

1 ½ tassa de crema agra o un iogurt grec Continue reading “Remolatxa”